İŞİTSEL UYARILMIŞ POTANSİYELLER (İUP) NEDİR?
İşitsel uyarılmış potansiyeller işitme sisteminin elektrofizyolojik testleridir. Bu testler işitsel yolların elektriksel aktivitelerinin ölçülmesinde kullanılır. Kullanım alanları, koklear implant veya işitme cihazı kullanan bireylerin dil ve konuşma gelişimini değerlendirmek, retro koklear patolojilerin ve işitsel yolların fonksiyonların değerlendirilmesidir. İUP değerlendirmesinde elektrotlar hastanın başına yerleştirilir ve uyaran gönderilir. Uyarana cevap olarak oluşturulan yanıtlar dalga formları halinde cihaza aktarılır ve sonuçlar klinisyen tarafından yorumlanabilir. Uyarılmış potansiyeller ECochG, ABR ve ASSR gibi birkaç ayrı testten oluşmaktadır, her bir test işitsel yolun farklı alanlarını ölçmektedir.
CE-CHIRP NEDİR?
CE-Chirp, işitme testlerinde kullanılan bir uyarı sinyali türüdür. Bu sinyal, kokleanın apikalden bazala doğru ilerleyen frekans hassasiyetine benzer şekilde, zaman içinde giderek artan frekans bileşenleri içerir. Bu sayede, kokleanın tonotopik yapısına uygun olarak nöral aktivasyon sağlanır. CE-Chirp'in faydası daha kısa test süresi ile yorumlamada artan güvendir.
AABR'Yİ STANDART ABR'DEN AYIRAN NEDİR?
AABR (Automatic Auditory Brainstem Response – Otomatik İşitsel Beyinsapı Cavapları), işitme siniri ve beyin sapı işitme yolundaki sinirsel aktivitelerin ölçümünde kullanılan bir işitme testidir. AABR, işitme kaybı taramalarında kullanılan hızlı ve temel bir testtir. ABR ise daha ayrıntılı bir testtir ve işitme kaybı nedenini belirlemek ve işitme sistemi fonksiyonlarını daha kapsamlı bir şekilde değerlendirmek için kullanılır. AABR, sadece işitme kaybı olup olmadığını tespit etmeye odaklanırken, ABR daha detaylı bir analiz yaparak işitme sisteminin farklı seviyelerindeki olası sorunları belirlemeye çalışır.
UYARILMIŞ POTANSİYEL TESTİ YENİDOĞAN İŞİTME TARAMASINA NASIL UYGULANIR?
İşitsel uyarılmış potansiyeller (İUP), yenidoğan işitme taraması sırasında kullanılan bir işitme testidir. Bu test sırasında, dış kulak yoluna kulaklık yerleştirilir ve kulağa ses verilir. İşitme siniri ve beyin sapı işitme yolu boyunca hangi noktalarda elektriksel aktivitenin ölçülmesi gerektiği belirlenir. Bu test sırasında, yenidoğanın sakinleşmesi veya uyuması gerekir, çünkü hareketler ve elektromiyografik aktivite (kas aktivitesi) test sonuçlarını etkileyebilir. Test esnasında bebeğin başının belirli bir pozisyonda tutulması da önemlidir. Test sonuçları, özel bir bilgisayar programı kullanılarak analiz edilir ve işitme kaybı olup olmadığı değerlendirilir. Bu test, doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde yapılmalıdır.